Brawn annak idején Montezemolót is helyre tette - F1VILÁG.HU

Brawn annak idején Montezemolót is helyre tette

HIRDETÉS

Sikerült megszabadulni a vádaskodó kultúrától, leginkább ez vezetett ahhoz, hogy a Ferrari a 2000-es évek első felében olyan eredményes tudott lenni a Forma-1-ben – mondta az istálló egykori csapatfőnöke, Ross Brawn.


Sikerült megszabadulni a vádaskodó kultúrától, leginkább ez vezetett ahhoz, hogy a Ferrari a 2000-es évek első felében olyan eredményes tudott lenni a Forma-1-ben – mondta az istálló egykori csapatfőnöke, Ross Brawn.

Brawn 1996 végén csatlakozott a maranellói gárdához, követve Michael Schumachert, aki abban az idényben már a Ferrari csapatát erősítette, miután két világbajnoki címet nyert a Benettonnal.

A kezdeti években Brawn és Schumacher nem tudták sikerre vinni a Ferrarit, 1999-ben azonban a csapat megnyerte a konstruktőri bajnokságot, 2000-ben pedig a német versenyző az egyéni címet is elhódította.

Az ezredforduló után aztán a Ferrari aranykora következett, Schumacher összesen 5 világbajnoki címet nyert a Ferrarival, és 2004-ig a konstruktőrök között is az olaszok diadalmaskodtak.

Brawn az F1 Racing magazinnak adott exkluzív interjújában elárulta, Jean Todttal közösen alapjaiban kellett megváltoztatniuk a kultúrát a Ferrarinál, és ez volt a siker egyik legfontosabb összetevője.

„A csapatnál dolgozó személyek miatt a nyomás, hogy sikeresek legyünk, mindig önmagunktól eredet” – magyarázta a neves szakember.

„Soha nem helyeztem például nyomást Michaelre. Volt egyfajta pozitív félelem, hogy elbukunk. De attól soha nem kellett félnie senkinek, hogy elveszíti a munkáját, ha nem nyerünk. Vezettük egymást – nem volt egy magasabb erő, mely azt mondta, hogy ’vagy sikeres leszel, vagy bajba kerülsz’.”

„Meg tudtam szabadulni attól a vádaskodó kultúrától, ami létezett a csapatnál, amikor én megérkeztem. Az volt a legártalmasabb dolog.”

Brawn elárulta, mindent megtett azért, hogy összetartsa a csapatot, és kiálljon emberei mellett – később pedig a menedzsment is belátta, helyesek a munkamódszerei.

Hirdetés

„Emlékszem, volt egy meeting még a kezdeti időkben, amikor volt valami gond a csapatnál, Luca di Montezemolo pedig boszorkányüldözést akart” – folytatta Brawn.

„Én pedig azt mondtam: ’Nem lesz itt semmiféle boszorkányüldözés. Én felelek itt mindenkiért, ha tehát vádolni akarsz valakit, vádolj engem!’.”

Brawn végül a 2006-os szezon végén távozott a Ferraritól, majd a Hondától megvásárolt csapattal – saját csapatával – újabb világbajnoki címet szerzett, mielőtt a Mercedes csapatfőnöke lett.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!