Button parádés taktikával győzött Melbourne-ben - F1VILÁG.HU

Button parádés taktikával győzött Melbourne-ben

HIRDETÉS

Jenson Button hibátlan vezetést bemutatva, megszerezte a győzelmet az Ausztrál Nagydíjon, ahol izgalmakban nem volt hiány. A McLaren világbajnoka mögött Robert Kubica és a két Ferrari érkezett be.



Amennyire unalmas volt a szezonnyitó, annyira izgalmasra sikerült a szezon második állomásának helyet adó Ausztrál Nagydíj, ahol szinte több éles előzést láthattunk, mint az elmúlt évadban, azonban ez nagyban annak is volt köszönhető, hogy nyirkos pályán vette kezdetét a futam.

A mezőny kivétel nélkül intermediate abroncsokon kezdte meg a versenyt, majd egy rövid biztonsági autós fázist követően elkezdett száradni a pálya, amit Button használt ki a legjobban, és elsőként feltéve a slick gumikat, hatalmas előnyre tett szert.

A McLaren brit pilótája azt követően került az élre, hogy Sebastian Vettel kicsúszott egy fékhiba következtében, és feladta a küzdelmet. A bajnoki címvédő ezzel megszerezte első futamgyőzelmét a McLaren színeiben.

A második helyen a fantasztikusan védekező Kubica végzett, akit a Ferrari duója, Massa és Alonso követett, Rosberg előtt, aki az utolsó körökben ment el Hamilton illetve Webber mellett, akik összeütköztek.

A mezőnyt a reggeli esőzések után nyirkos pálya fogadta Melbourne-ben, a levegő hőmérséklete 26, a burkolaté pedig 23 Celsius-fok volt a kezdés pillanatában.

A pole pozícióból induló Vettel első helye egy pillanatig sem volt veszélyben, pedig Massa fantasztikusan lőtt ki a vizes aszfalton, és a negyedikről könnyedén felugrott a második helyre, Mark Webber és csapattársa, Alonso elé.

A Ferrari spanyol világbajnoka azonban már az első kanyarkombinációban az utolsó helyre került, miután összekoccant Buttonnal a célegyenes végi kanyar fékzónájában, majd megpördült, és mindenki elment mellette.

Michael Schumachernek azonban már nem volt elég ideje ahhoz, hogy megfelelően reagáljon a közvetlenül előtte történtekre: elkapta Alonso autóját, és bár folytatni tudta a körözést, megsérült első vezetőszárnya, így már az első kör végén vissza kellett térnie a boxba.

Hirdetés

Eközben viszont pályára küldték a biztonsági autót, miután Kamui Kobayashi elvesztette első vezetőszárnyát, és „nulla” leszorító erővel irányíthatatlanná vált autója az egyik fékzónában, majd telibe találta a már forduló Sebastien Buemit, és Nico Hülkenberget.

Egy ötkörös közjátékot követően ismét megkezdődött a száguldás. A rajt egyik másik nagy győztese, Kubica, aki a kilencedikről felugrott a negyedik helyre, teljesen beállt Webber mögé, aki mellett megpróbált elmenni a célegyenesben.

A Red Bull ausztrálja viszont visszaverte ellenfele támadását, sőt Massát is visszaelőzte, és teljesen megérkezett Vettel mögé, miközben mindenki állt ki a száraz aszfaltra alkalmatos abroncsokért, miután Button – aki először váltott – bebizonyította, hogy elég száraz a burkolat.

A kiállások után Vettel megtartotta vezető pozícióját, ám Button nagyon megérkezett mögé, aki hatalmas előnyre tett szert azzal, hogy elsőként váltott slick gumikra. A harmadik pozícióban Kubica ment, akit Rosberg és Massa követett.

A Ferrari brazilja sokat bukott a kiállások alatt, és keményen támadta Webber és Hamilton, akik hatalmas csatát vívtak egymással, sőt Alonso is megérkezett mögéjük.

Miközben parázs csatákat láthattunk, az élen autózó Vettel elvesztette autója felett az uralmát, és a kavicságyban ragadt, így nem tudott mást tenni, fel kellett adnia a küzdelmet.

Hamilton közben áthámozta magát Massán és Webberen, és teljesen megérkezett Kubica mögé, ám a lengyel fantasztikusan védte második pozícióját, ami csapattársa, Button malmára hajtotta a vizet, aki már 10 másodperces előnyre tett szert az élen.

Az élmezőnyből csak Hamilton, Webber és Rosberg állt ki új gumikért, a többiek maradtak, és nagyon jól tették, mert bár a trió néha körönként akár 2 másodperccel is gyorsabb volt náluk, sőt a végére teljesen meg is érkezett mögéjük, képtelen volt átlépni Alonsón.

Átlépni ugyan senki nem tudott a Ferrari spanyolján, a sorrend azonban változott, ugyanis miközben Hamilton próbált elmenni Alonso mellett az egyik kanyarban, Webber nem volt elég figyelmes, és hátulról nekicsúszott a McLarennek, így mindketten kipördültek.

Rosberg így mindkettejük mellett elment, és Button, Kubica, illetve a két Ferrari mögött megszerezte az ötödik helyet.

Hamilton a kavicságyból visszatérve bejött a hatodik helyre, Tonio Liuzzi és Rubens Barrichello elé, míg az utolsó pontszerző helyeken Webber – aki még egy első szárnycserét is beiktatott a baleset után –, és Schumacher végzett.

A hétszeres világbajnok egyébként rengeteg időt töltött el Jaime Alguersuari mögött, úgy tűnik, még idő kell neki, hiszen nem volt elég agresszív, és nem láthattunk tőle olyan bravúros manővereket, amiket egykoron.

A Force India ismét pontot szerzett, ám Adrian Sutil – aki remekül vezetett – kiállni kényszerült egy technikai meghibásodás miatt.

Az újoncok közül a Lotus és a HRT (!) is befejezte egyik versenyzőjével a futamot, azonban előbbi nem örülhetett felhőtlenül, hiszen Jarno Trulli rajthoz sem tudott állni.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!