Csak áprilisban kezd a volt FIA-mérnök a Renault-nál - F1VILÁG.HU

Csak áprilisban kezd a volt FIA-mérnök a Renault-nál

HIRDETÉS
_56I7040

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Renault megállapodott abban, hogy a szövetség F1-es technikai részlegének korábbi vezetője, Marcin Budkowski csak április 1-jén áll munkába a francia istállónál.

A Renault még hetekkel ezelőtt jelentette be, hogy megállapodott a szakemberrel, ez pedig komoly vitát generált a Forma-1-es paddockban, a rivális csapatok ugyanis attól tartottak, Budkowski érkezésével komoly lépéselőnybe kerülhet majd a Renault csapata.

Ő volt ugyanis az, aki még 2017-ben is felügyelte a Forma-1-es csapatok fejlesztéseit, és a 2018-as tervekre is rálátása volt.

Mindezek tudatában a Renault és Budkowski korábbi munkaadója, az FIA megegyeztek abban, hogy megduplázzák a szakember felmondási idejét, így csak április 1-jén, tehát a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj után állhat munkába Enstone-ban.

Habár a Forma-1 csapatai szeretnék elkerülni, hogy az efféle helyzetek megismétlődjenek a jövőben, az FIA-nak nincs könnyű dolga, a svájci foglalkoztatási törvények szerint ugyanis legfeljebb 3 hónapban lehet meghatározni egy alkalmazott felmondási idejét.

Jean Todt, az FIA elnöke szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a csapatok egymás között megállapodnának abban, hogy nem toboroznak agresszíven szakembereket a szövetségtől.

„A csapatok voltak dühösek? Az FIA volt dühös!” – mondta a Budkowski-üggyel kapcsolatban Todt.

„Ha tehetséges mérnökök távoznak, soha nem örülsz. Ezek a szakemberek svájci szerződés szerint dolgoznak, nekünk pedig vannak bizonyos korlátaink. Ezért volt 3 hónapos felmondási idő.”

„Végül megegyeztünk a Renault-val abban, hogy csak április 1-jén kezd – ami 6 hónapot jelent. Ha a csapatok együttesen nem örülnek, könnyen össze tudnak hozni egy megállapodást egymás között, hogy nem szerződtetnek FIA alkalmazottakat, vagy mérnököket úgy, hogy nem tartanak be egy egyéves felmondási időt.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!