Megosztás:

A csapatok nagy része szabályt szegett a Maláj GP rajtja előtt

A Force India tartotta magát a szabályokhoz.
A Force India tartotta magát a szabályokhoz. © Sahara Force India

Élesen bírálta a Maláj Nagydíj után a rivális csapatokat a Force India ügyvezetője, Otmar Szafnauer – elmondása szerint ugyanis azok szabálytalanul szárították a pályát a rajtrácson.

A vasárnapi versenyt megelőzően eső áztatta a szepangi versenypályát, ám az F1-es mezőny már jobbára száraz aszfalton vághatott neki az 56 körös távnak.

Helyenként persze – például a rajtrácson – voltak még vizes, nyirkos foltok, a csapatok pedig igyekeztek a lehető legjobb helyzetbe hozni pilótáikat.

A Force Indiának éppen ez szúrt szemet: az istállónál állítják, a riválisok vétettek a szabályok ellen, amikor elkezdték szárítani a pályát a rajt előtt.

A Sportszabályzat 22.3-as cikkelye kimondja: „A pályán való vezetést leszámítva a versenyben részt vevők az aszfaltcsík egyetlen részén sem próbálkozhatnak azzal, hogy megváltoztatják a tapadást.”

Otmar Szafnauer, a Force India ügyvezetője azt mondja, riválisaik közül viszont többen is így tettek. A szakember elárulta, jelezték is a problémát az FIA-nak, de végül nem büntettek meg senkit.

„A versenyautók felénél szárították a pályát, ami nem megengedett – mi nem tettük” – mondta Szafnauer a Motorsport.com kérdésére.

„Mi követtük a szabályokat, szóval, miután mindenki más elkezdte szárítgatni a pályát, sokkal jobban tudtak elrajtolni, mint mi, a pálya vizesebb részéről.”

„Azt hiszem, a McLaren is azon csapatok egyike volt, melyek szárítottk a pályát.”

Arra a kérdésre, hogy a Force India jelezte-e a problémát Charlie Whiting versenyigazgatónak, Szafnauer így felelt: „Már jeleztük neki.”

„Charlie-val nem beszéltem, de az FIA más szakembereivel igen. Nem tudom, megdöbbentek a dolgon. Fogalmam sincs, mit fognak tenni.”

„Rámutattunk a dologra még a rajrácson, hogy mit is művelnek. Ez nem engedélyezett. Számos autó esetében csinálták, és emiatt jobban tudtak rajtolni.”

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

Bár a vasárnapi versenyen nem sikerült nyernie, Lewis Hamilton 2. helyének köszönhetően tovább...

Hozzászólások

( komment)