Megosztás:

Ilyenek lesznek az új motorok a Forma-1-ben

2021-től érkezik az új motorformula.
2021-től érkezik az új motorformula. © Red Bull Racing

Keddi, párizsi ülésükön a Forma-1 csapatai megismerhették a sportág elöljáróinak terveit a 2021-től érvénybe lépő motorformulára vonatkozóan.

A királykategória csapatai a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA), a kereskedelmi jogok birtokosaival, és a potenciális új gyártókkal ültek egy asztalhoz, és az motorszabályokról értekeztek.

A következő 12 hónapban az érintettek tovább folytatják majd a munkát a részletek kidolgozása érdekében, az FIA szerint pedig ez be nem fejeződik, addig nem lesz lehetőség elkezdeni az új erőforrások fejlesztését.

A jelenlegi javaslatok szerint a Forma-1-ben 2021-től is 1,6 literes V6-os turbómotorok lennének hibrid rendszerrel kiegészítve, az erőforrások fordulatát azonban 3000 fordulat/perccel megemelnék a hanghatás javítása érdekében.

Annak érdekében, hogy a jelenleg használt koncepciónál egyszerűbbet használhassanak pár év múlva, a hőenergia-visszanyerő rendszertől (MGU-H) megválnának, és meghatároznának bizonyos konkrét paramétereket, hogy kordában tartsák a költségeket.

A tervek szerint egyetlen turbót használhatnak majd a csapatok, melyeknek méret- és súlybeli megkötései lesznek, emellett pedig egy sztenderd energiatároló rendszert vezetnek be.

A kinetikus energia-visszanyerő rendszer (MGU-K) jóval erősebb lesz, és leginkább a versenyzőre bízzák majd az extra lóerők bevetését – a rendszer hasonló lesz, mint a 2009-ben már használt KERS-rendszer.

Az új megoldás segítségével a versenyzők néhány körig spórolhatnak majd az energiával, így taktikailag is érdekesebbé válhatnak a küzdelmek.

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondja, a mexikói körülmények – főleg a ritkább...

Hozzászólások

( komment)