Megosztás:

Todt: A Ferrarinak is fájna, ha kivonulna a Forma-1-ből

Az FIA elnöke nem örülne, ha az olasz istálló beváltaná fenyegetését.
Az FIA elnöke nem örülne, ha az olasz istálló beváltaná fenyegetését. © Scuderia Ferrari

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt azt mondja, megszenvedné a Ferrari, ha egy napon beváltaná fenyegetését, és távozna a Forma-1-ből.

Az olasz gyártó elnöke, Sergio Marchionne nyilatkozott úgy nemrég, ha nem elfogadható motorszabályokat alkotnak 2021-re, kivonulnak a száguldó cirkuszból.

„Nem akarok NASCAR-t játszani globális szinten” – mondta az elnök, aki nincs egyedül véleményével, a Mercedesnek és Renault-nak ugyanis szintén nem tetszenek a felvázolt motorszabályok.

A jelenlegi megállapodás értelmében a gyártók 2020-ig kötelezték el magukat a Forma-1 iránt, a folytatásról pedig egyelőre még nem állapodtak meg.

Todt – aki annak idején csapatfőnöke volt a Ferrarinak – elárulta, reméli, az olasz istálló nem távozik az F1-ből, az ugyanis mindkét fél számára „fájdalmas” volna.

„Nem szívesen látnám távozni a Ferrarit, vagy a Mercedest. De az ő döntésük” – mondta az FIA elnöke.

„Ami biztos, hogy nem akarjuk, hogy bárki is távozzon – de természetesen a Ferrari egy ikonikus márka. Egy olyan csapat, mely minden egyes Forma-1-es bajnokság részese volt a sportág létrejötte óta, szóval nem örülnék, ha a Ferrari távozna.”

„De nem vagyok biztos benne, hogy a távozással jól járna a Ferrari, mert ez egy egyedülálló márka – a versenyzésről és a közúti autókról szól. Szóval szerintem a Ferrari számára is fájdalmas lenne, ha nem lenne részese a Forma-1-nek. De ez nem az én felelősségem.”

A Ferrarinak egyébként 1981 óta vétójoga van a Forma-1-ben, ám hogy ez megmaradhat-e 2021 után is, arról Todt a következőket mondta: „Amikor az FIA elnökeként abban a helyzetben voltam, hogy megvitassam a Ferrari vétójogát, azt a csapatokkal akartam megvitatni, mert kíváncsi voltam az álláspontjukra.”

„És mindannyian támogatták. Hogy ez így marad-e a jövőben is, azt majd újra megvitatjuk.”

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

A múlt hétvégi Abu Dhabi Nagydíjon először kaphattak ízelítőt a Forma-1-es versenyzők abból,...

Hozzászólások

( komment)